Jaktsesongen er rett rundt hjørnet og her er våre tips for en god og lang sesong.
Opptrening og oppvarming: Husk at hunder, sånn som oss, trenger regelmessig trening for å forebygge skader og ha god utholdenhet (da jakter de mer konsentrert). Sørg for å ha jevn mengde med trening hele året. Øk gjerne intensiteten og lengden på treningsøktene når jakten nærmer seg. Husk også at hundene trenger oppvarming før de blir sluppet i jakten. Dette kan være med å forebygge skader.
· Riktig næring er viktig! Det er viktig at hundene får et høyenergifôr før jakten starter. Dette for at kroppen skal være klar for å håndtere alle dagene/ukene med jakt. Det er viktig at dette begynnes med 3-4 uker før jakten starter. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg dette. Under selve jakten anbefales det å bruke tilskudd som gir kroppen rask og lett fordøyelig energi, samt elektrolytter som sørger for at kroppen opprettholder riktig væskebalanse. På klinikken hos oss anbefaler vi Oralde, Nutriplussgel eller a/d bokser. Spør oss gjerne om råd.
· Forebygging av tørre poter og snuter: Begynn 1-2 uker før jakten med potebalsam på nese og poter. Dette for å forebygge sprukne tredeputer og tørr nese.
· Beskyttelse av øyne: Bruk Lubrital/Viscotears, disse preparatene smører og forebygger skader på øynene. Solbriller er viktig å bruke ved skarpt lys. Hunder kan bli snøblinde akkurat som oss. Solbriller vil også beskytte mot fremmedlegeme i øye.
· Husk beskyttelse mot Flått. Flåttsesongen er lang, og det er viktig å beskytte hundene under jakten. Det finnes repellerende midler som kan fås på resept, som også forebygger mot mygg og fluer. Vi anbefaler Centaura som også kan brukes på mennesker, som fungerer mot både flått og mygg.
· Ha alltid med førstehjelpssett. Uhell skjer og da er det ofte langt til nærmeste dyrlege. Dette er viktig å ha i førstehjelpsskrinet: Fysiologisk saltvann (0,9%), bandasjemateriell, kompresser, engangshansker, pinsett, sårdesinfeksjon, sportsteip, liten saks, honningssalve, smertestillende (rådfør deg med dyrlegen om hvilken).
· Husk å trene på håndtering. Hvis uhellet først er ute, så er det en kjempefordel om hunden er vant til å bli håndtert. Med store hunder anbefaler vi å trene på brannmannsløft. Hvis hunden må bæres over lengere avstander, så er dette en god og skånsom måte og bære hunden både for deg som eier og for hunden. For mindre hunder kan det være lurt å trene på å bære den i sekk. Husk å trene på å ta på labber, sjekke munn, ører og øyne. Spør oss gjerne om råd rundt dette.
· Riktig utsyr kan forebygge skader! Vi anbefaler bruk av potesokker. Dette vil beskytte labbene og sørge for at det ikke blir potesår og ødelagte negler. NB! Husk å klippe klør regelmessig. Lange klør er den vanligste årsaken til klokapselbrudd. For hunder som skal jakte i høyt kratt anbefaler vi bruk av jaktdress, dette forebygger rifter i huden, og hjelper mot at kvist og kratt setter seg fast i pelsen. Husk også å holde hunden varm under hvile. Dekken, sovepose og skinn til å ligge på er viktig for å unngå nedkjøling.
God tur! :)